El 17 de maig se celebrava a Mataró la festivitat del patró dels advocats i advocades, Sant Raimon de Penyafort, amb un seguit d’actes organitzats per l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró. Un dels actes consisteix en reconèixer els lletrats que celebren els 25 anys en la professió i enguany un d’ells va ser el del nostre company, Jaume Rovira. En aquesta newsletter mensual del mes de maig hem volgut transmetre part del seu discurs com a mostra d’una reflexió i d’una realitat que és la incorporació de les noves tecnologies a la professió.
(…) “Mirant enrere perceps que la trajectòria professionals és com la vida, et pots penedir de moltes coses i valorar els encerts però re té marxa enrere. Mirar cap endavant veiem un horitzó de canvis i incertesa, molts de nosaltres no volem tenir davant un llibre ja escrit, “la incertesa és bella”, però és important saber cap on anem. Diu la dita que “no hi ha vent favorable per qui no sap on va”. La nostra capacitat d’adaptació al nou model de societat que tenim davant serà la clau. La darrera setmana es va celebrar el XII Congreso Nacional de la Abogacía 2019 a Valladolid que tenia un lema que em va cridar l’atenció i que considero molt encertat: “Fuimos presente. Somo Futuro”. Em va cridar l’atenció l’aparent incorrecció gramatical que hi ha en el joc de paraules de “Fuimos Presente” (No fuimos pasado ni somos presente, sinó Fuimos Presente). Hem d’estar preparats pels canvis i el que avui funciona demà pot no funcionar. I això suposa un repte per a tots. Aquest missatge va dirigit principalment als companys i companyes joves que esteu aquí i principalment als nous togats que avui s’incorporen al Col·legi. Deia Miquel Martí i Pol que “tot està per fer i tot és possible”. Els models i les maneres de fer dels que vam començar fa 25 anys, moltes vegades no us serviran. Això pot suposar una oportunitat per a tots, ja que es crearan nous sistemes per a la gestió de despatxos, es crearan nous productes i processos, nous serveis, noves estratègies, nous perfils professionals en el sector recollint dades i coneixement a la recerca d’una major eficiència. En una de les conferències del XII Congreso Nacional de la Abogacía 2019 es va parlar de la implantació dels sistema 5G l’any vinent i que aquest fet suposarà una transformació a nivell mundial en els propers 5 anys. Fins i tot, hi ha qui parla d’una nova revolució industrial. I que suposarà també una transformació de l’advocacia tal i com l’entenem avui en dia, es diu també que en els propers 20 anys, la professió es transformarà més que en tota la seva història. Es crearan nous escenaris en els que interactuarem, ens comunicarem amb els clients i es generaran nous models de negoci. Es crearan nous sistemes de gestió, nous productes, nous serveis, noves estratègies, nous professionals i altres agents en el sector, actualitzant dades i coneixements, intentant aconseguir una major eficiència. Davant de la intel·ligència artificial i de la tecnologia, hem de fer valdre la nostra creativitat i talent, una de les frases que va sonar vàries vegades en el Congrès va ser que “els robots només substituiran als que treballin com un robot” per tant a qui realitzi actuacions repetitives de poc valor afegit. (…)”]]>