El passat 15 de novembre es va celebrar a la seu de Foment del Treball de Barcelona, l’Assemblea de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), en la qual, un dels punts de l’Ordre del dia feia referència a la nova declaració informativa Modelo 179 de cessió de l’ús d’habitatges amb fins turístics. ADVISORIA va participar en aquesta jornada, en concret Ricard Serras, que va exposar les principals característiques d’aquest nou model tributari. Les principals característiques d’aquest nou model tributari les podeu trobar en el següent enllaç, publicat al nostre blog el passat 14 de juny: La principal problemàtica respecte aquesta declaració informativa ha esdevingut en el moment d’intentar identificar als obligats a presentar el nou model 179, i també, a identificar les operacions que en queden subjectes. La redacció de la normativa a través de l’Ordre HFP/544/2018, de 24 de maig, en el seu article 2, no identifica clarament qui en queda obligat, ni mot menys, quines operacions en queden subjectes, ja que la seva lectura genera disparitat d’interpretacions. Aquesta indefinició és la conseqüència d’haver creat un marc legal molt focalitzat en la operativitat de les grans plataformes col·laboratives (AIRBNB, EXPEDIA, BOOKING…), i no ha tingut en compte la complexitat i diversitat operacional d’altres agents del sector que també queden enquadrats per aquest marc legal, com poden ser les empreses gestores (Property Managers), agències d’intermediació, agents immobiliaris, etc. En poc menys de mes i mig s’iniciarà la campanya per a declarar totes aquelles operacions realitzades al llarg de 2018, i encara són moltes les preguntes sense resposta oficial. Per aquest motiu, ja fa uns mesos, el sector turístic, concretament aquell vinculat al lloguer d’habitatges destinats a usos turístics, va posar en coneixement de l’Administració totes aquestes preocupacions i preguntes en forma de consultes, i segons fonts properes al Ministeri d’Hisenda, en les properes setmanes es donarà resposta a totes aquestes consultes. És per aquest motiu, que des d’ADVISORIA recomanem als nostres clients que es mantinguin a l’espera d’aquestes respostes per conèixer fins a quin punt queden obligats a presentar el Model 179.]]>