PHOTO-2018-10-26-12-31-04Francina Bigorra està al capdavant de la Cotilleria Fransi, un negoci familiar amb l’experiència acumulada de tres generacions. La seva tasca ha estat reconeguda aquest mes d’octubre amb la menció de Dona Empresària dels Premis FAGEM de la Nit de l’Empresariat del Maresme. A la botiga del carrer Torrent, Cotilleria Fransi s’ha especialitzat en la realització de peces a mida per a talles grans perquè la clienta es senti còmode i sexy i també en roba interior d’ortopèdia ja sigui per pròtesis de mama o per problemes de columna. Tot un ofici que s’està perdent però que no perd pistonada davant de grans multinacionals que ofereixen un producte estàndard. Primer de tot, felicitats pel premi de la FAGEM com a Dona Empresària. Gràcies, la veritat és que estar nominada per mi ja va ser tota una alegria i rebre el premi ha estat una empenta, un reconeixement a la feina realitzada durant tots aquests anys. Com va començar tot? La meva àvia, Maria Godàs Duran, va començar l’ofici en una botiga al Masnou. La mare, Josefina Cardona Godàs, va seguir la nissaga aprenent l’ofici i perfeccionant-lo en una cotilleria de Barcelona, al Portal de l’Àngel, i quan es va casar va obrir botiga a Mataró, en concret al camí Ral. Jo ho he viscut sempre i vaig continuar el negoci familiar. Hi treballo des dels 15 anys i des d’aleshores han passat moltes coses i s’han produït canvis. Com quins? Doncs mira, al principi teníem botiga al camí Ral, primer al número 329 i després al 318, perquè aquell carrer tenia molta vida comercial. Però quan van tancar l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i també can Marfà, el pol comercial va canviar de lloc. Aquell carrer es va convertir en un lloc de pas però no pas comercial i és que l’indret on ubiques una botiga és important. Després vam estar al carrer Santa Teresa on teníem tres plantes però allò era massa gran i quan vam decidir traslladar-nos ho vam fer al carrer Sant Benet pensant en la futura arribada del Corte Inglés. I clar… Ara esteu al carrer Torrent, com va el negoci? Malgrat el difícil que estan les vendes, jo estic contenta, ja que  Cotilleria Fransi està especialitzada en talles grans, en peces a mida i això és el que  funciona. No hi ha competència, només algun lloc de Barcelona, i aquí arriba gent de tota la comarca, el Vallès Oriental i Occidental. Quan  una dona que es casa o té un vestit amb un escot pronunciat a l’esquena, a la moda adlib o “moda ibicenca” amb blondes que transparenten, necessita una roba interior que la faci sentir còmoda. Dons jo adapto la roba interior a mida al vestit.  Als 40 anys vaig posar-me a estudiar a la Universitat de Barcelona i tinc el títol de tècnica d’ortopèdia que sumat als anys d’ofici em permeten fer el que necessitin , ja sigui perquè tinguin problemes de columna o estiguin mastectomitzades. Gràcies a això el negoci és referent. Em comentes que no hi ha massa competència? A la comarca cap, a Barcelona queden un parell o tres de cotilleries que fan aquest tipus de producte però totes som dones que més o menys estem en edat de jubilació. Tens relleu generacional? Doncs no, i és una pena. Jo treballaré fins que pugui perquè és un ofici que m’agrada, el tracte amb el client, la creació de les col·leccions de núvia pel Saló Boda, i meva col·laboració a la Unió de Botiguers de Mataró, per potenciar l’orgull de ciutat i per tant tenir un comerç potent. Jo hi crec, i hi treballaré fins que la salut m’ho permeti. Amb la suma de les iniciatives privades i el suport de l’Ajuntament, que ja hi estem treballant per aconseguir millor il·luminació, crec que ho aconseguirem. Com ha anat el 2018 a nivell comercial? Han estat molts anys dolents i molt complicats, sembla que hi ha una mica més d’alegria però costarà arribar als nivells d’abans de la crisi. També ha canviat la forma de comprar del client i tots plegats ens hi estem adaptant. Com valores el consell d’ADVISORIA? Portem uns vuit anys amb ADVISORIA i la veritat és que estem molts contents. Sempre que hem tingut necessitat de resoldre dubtes i altres aspectes que sorgeixen al voltant d’un negoci, ens han donat un bon consell i un tracte personal impecable.]]>