La Fundació Mona és un centre de recuperació de primats que es troba al municipi a Riudellots de la Selva (Girona). El centre compta actualment amb 14 ximpanzés i 4 macacos que han arribat a Fundació Mona després de viure en condicions no aptes pel seu creixement, la majoria han estat utilitzats pel món publicitari, pel circ o vivien amb particulars com a mascotes. Olga Feliu és la directora i fundadora d’aquesta organització sense ànim de lucre que lluita contra el tràfic il·legal d’animals i que treballa per la seva rehabilitació en un entorn on puguin gaudir d’una alimentació i higiene correctes i sobretot per la seva socialització amb altres animals de la seva espècie. La Fundació Mona és un centre que neix de la iniciativa privada i que a dia d’avui compta amb un finançament d’un 95% de procedència privat i un 5% de subvencions públiques. Per aconseguir aquest 95% de diners privats la Fundació Mona compta amb molts col·laboradors: des dels voluntaris que fan les visites guiades al públic en general, des dels ciutadans que paguen l’entrada i aporten el seu granet de sorra al projecte, fins a empreses que cedeixen aliments i altres productes necessaris pel dia a dia, també hi ha la possibilitat de fer donacions, de ser soci, d’apadrinar un animal, campanyes concretes… tot el que calgui per aconseguir el pressupost necessari per mantenir viu aquest projecte que va néixer l’any 1991. Les visites Escoles, famílies, empreses i particulars interessats visiten la Fundació Mona per poder conèixer de més a prop aquests animals que tenen noms com en Toni, un mascle dominant que fa saber al públic que vol manar, o en Tico procedent del Parc de les Aus que hi havia a Vilassar de Mar, o la Pipa i la Waty que s’han fet amigues. Tots tenen el seu nom i la seva història al darrera, una història que els ha deixat seqüeles físiques en alguns casos i psíquiques en gairebé tots. Les visites són guiades i els nens i nenes fan un taller on preparen uns cons amb canyetes de bambú i nous que després veuran com fan les delícies d’aquests primats que per desgràcia van ser extrets del seu hàbitat natural per conviure amb una espècie, la humana, que de vegades pot ser cruel. Gràcies a que existeix gent com els que han fet i fan possible la Fundació Mona perquè la vida truncada d’aquests animals, que haurien d’estar a la selva vivint en grups, pugui ser menys traumàtica. ADVISORIA col·labora amb Fundació Mona amb diferents aspectes però sobretot en la gestió dels aspectes legals, fiscals i laborals d’aquesta organització.]]>