Arrel de l’accident aeri als Alps francesos, es van produir una sèrie de comentaris a la xarxa social Twitter que, pel seu contingut de caire ofensiu, ja han suposat la identificació de més de 15 perfils tant per la Unitat Contra Delictes Informàtics dels Mossos d’Esquadra com per la Unitat d’Investigació Tecnològica de la Policia Nacional. Fins i tot s’ha procedit ja a la detenció d’un jove a Murcia, per difondre missatges ofensius contra els catalans. La llibertat d’expressió no justifica i, per tant, serà delicte publicar comentaris que inciten a l’odi i a la violència contra un col·lectiu (per motius racistes, antisemites o altres relatius a la ideologia, religió, ètnia o pertinença a qualsevol grup) o bé son actes d’humiliació o menyspreu contra ells, o actes d’enaltiment i justificació dels delictes comesos contra ells. La utilització d’aquests sistemes com a noves eines de comunicació, no significa que les piulades il·legals quedin amagades darrera un perfil, sinó que es persegueixen per unitats especialitzades en delictes informàtics i, el nou Codi Penal, aprovat recentment, endureix les penes en cas de que aquestes conductes es realitzin a través d’Internet o sistemes de comunicació social així com si pel context en que es produeixen resulten idònies per menysprear el sentiment de seguretat del grup afectat. A més, es preveu la responsabilitat penal també si es comet el delicte per persones jurídiques.]]>