L’equip de juristes d’ADVISORIA es reuneix periòdicament per posar en comú les novetats legislatives i les noves formes de procedir que treballen i coneixen cadascú dels membres que formen l’empresa. El passat 16 de març es va celebrar la 20a Trobada Jurídica, una sessió formativa interna que organitza des dels seus inicis l’advocat Joan Enric Novellas. Quins són els temes que heu tractat en aquesta ocasió? En primer lloc, la companya Isabel M. Martín ha prosseguit amb l’explicació del que es va comentar al Congrés Nacional de Responsabilitat Civil al que va assistir. En Joan Navarro -despatx de Barcelona-  ha informat de les darreres novetats en  Dret Concursal i en Jaume Rovira ha exposat els canvis en l’àmbit hipotecari i les clàusules abusives. Per la meva  banda, a part d’organitzar la trobada, que serveix per posar-nos al dia i traslladar a l’equip les novetats de les nostres àrees d’especialització, en aquesta ocasió he enfocat el tema de la supressió de les taxes judicials. Quins són els principals canvis en la Llei de Taxes Judicials? El Consell de Ministres del 27 de febrer va aprovar un Reial Decret per suprimir l’obligatorietat del pagament de les taxes judicials per al ciutadà, per la persona física en tots els ordres i instàncies. Això arriba després de més de 2 anys des de l’entrada en vigor de la Llei 10/2012 de 20 de novembre. Aquesta llei, pendent de sentència en el Tribunal Constitucional, va ser aprovada sense tenir en compte l’opinió de diferents operadors juridics, com les associacions de jutges, fiscals, advocats o procuradors. La supressió de taxes s’inclou en el Decret-Llei mecanisme de segona oportunitat, reducció de la càrrega financera i altres mesures d’ordre social, que es va publicar el 28 de febrer en el BOE i va entrar en vigor el 2 de març. Com ho valores? Què suposa aquest canvi a la pràctica? La valoració és positiva, si bé no al 100%, ja que aquesta supressió no arriba a las PIMES que hauran de seguir pagant la taxa sempre que necessitin recórrer als tribunals de Justícia, no així les persones físiques, és a dir, els particulars que sí es veuen afavorits amb aquesta mesura. Com sempre… la solució a mitges.]]>