L’Institut de les Dones, dependent del Ministeri d’Igualtat, ha posat en marxa un manual per a prevenir i actuar contra l’assetjament sexual i per raó de sexe en l’àmbit laboral. Un document que, segons ha explicat el departament, ha d’adaptar-se a les particularitats de cada empresa i també negociar-se amb els sindicats.

El document recull les diferents formes d’assetjament que es poden donar en una empresa per raons de sexe amb l’objectiu que millori la seva identificació. No només es parla del conegut com a “assetjament sexual”, sinó també del relacionat amb circumstàncies que biològicament només poden afectar les dones, com l’embaràs, la maternitat i la lactància.

De la mateixa manera, el text recorda que existeix un assetjament relacionat amb les funcions reproductives i de cures que podrien rebre els homes perquè, a conseqüència de la discriminació social, aquestes funcions presumeixen inherents a les dones. Per exemple, el cas d’un treballador al qual s’assetja per dedicar-se a la cura de menors o dependents.

Entre els comportaments que poden suposar assetjament, el manual recull, per exemple, la desautorització de les decisions de la persona assetjada, el fet que no se li assigni cap tasca o que siguin degradants; facilitar dades errònies o ocultar informació per a impedir una bona tasca laboral; pressionar les persones que li fan costat; aïllar-la de la resta de la plantilla; realitzar amenaces o agressions físiques; o atacs a la seva vida privada o reputació.

Aquest manual de prevenció i actuació contra l’assetjament sexual i per raó de sexe en l’àmbit laboral és obligatori per totes les empreses, independentment del nombre de treballadors.

Si tenen qualsevol dubte al respecte, a ADVISORIA l’assessorarem a través dels nostres professionals especialitzats en aquesta matèria.

LAST ENTRIES

Las ocupaciones ilegales, en el punto de mira

Catalunya es la comunidad autónoma que registra más ocupaciones, según los datos del Ministerio del Interior publicados a principios de 2022. Así mismo, de los casos producidos en territorio catalán, un 74%, se concentran en la provincia de Barcelona, especialmente, a...

Novetats a la campanya de la RENDA 2021

El 6 d’abril s’iniciava la campanya de Renda 2021. Una campanya que no introduirà grans canvis tècnics a l’hora de fer-ne la presentació, tot i que sí que es mantindran tots aquells que es van introduir en campanyes anteriors. Sí que s’han introduït alguns canvis...

NEWSLETTER

ADVISORIA WITH THE SPORT

DEVELONICS TECHNOLOGY PARTNER