La segona edició del projecte europeu Tradata II, celebrada a Varsòvia a mitjans de febrer i en la que hi va participar l’advocat d’ADVISORIA Jordi Palau, s’han debatut diversos aspectes importants i de gran actualitat, entre els quals podem destacar, en primer lloc, els riscos per a la privacitat en l’aplicació de la Intel·ligència Artificial (IA) i el projecte europeu de la llei d’intel·ligència artificial. La IA ja és una realitat i la seva estructura es basa en el fet que uns certs dispositius poden, amb ajuda d’un programari, percebre el seu entorn i actuar segons el seu algorisme imitant la presa de decisions, l’aprenentatge i resolució de problemes que normalment s’associarien a les persones. De la mateixa manera que l’analítica de big data, la IA i la presa de decisions automatitzada que produeix requereix la compilació i el processament de grans quantitats de dades. L’elaboració de perfils, per exemple, és un procés que pot basar-se en la presa de decisions automatitzada segons patrons o factors predeterminats. En matèria de protecció de dades, les principals qüestions es refereixen, d’una banda, al volum i varietat de les dades personals tractats i, de l’altra, al tractament i els seus resultats. La introducció d’algorismes i programes informàtics complexos per a transformar dades massives en un recurs per a la presa de decisions afecta les persones i a la societat en general, sobretot en els casos d’elaboració de perfils, objecte que planteja molta incertesa i haurà de ser manejat amb molta cautela pels legisladors.

Un altre dels temes candents que es van debatre va ser la intersecció entre polítiques de competència i protecció de dades. Totes dues àrees van romandre dividides per un llarg temps, no obstant això, la falta d’aplicació de normes de protecció de dades pot comportar a més pràctiques exclouries, per la qual cosa ja no és possible mantenir totes dues àrees separades. Un exemple on vam poder veure el fort vincle d’ambdues és en el cas Facebook, on l’autoritat de competència alemanya va determinar que l’empresa va abusar de la seva posició dominant en el mercat de xarxes socials en forçar als usuaris a cedir les seves dades sense restriccions en fer ús del servei. En aquest sentit, és de gran importància en l’àmbit europeu comptar amb un mecanisme efectiu que connecti les grans aspiracions de la societat i la legislació per a la seva correcta pràctica.

Els advocats, a conseqüència de la seva vital funció d’assessorament jurídic i de judicialització dels assumptes quan és necessari, s’enfronten a casos procedents tant del sector empresarial (en relació amb el compliment de les obligacions que els imposa la legislació de la protecció de dades) com dels mateixos ciutadans de la UE (per a la protecció dels seus drets en relació amb les seves dades personals). Per això és necessari comptar amb advocats degudament formats en la legislació de la UE en matèria de protecció de dades, tant en el RGPD com en la Directiva d’aplicació de la legislació de protecció de dades.

Així mateix, TRADATA és una bona oportunitat per a realitzar networking amb advocats de diferents països, amb l’objectiu de mantenir una bona xarxa de contactes i col·laboradors per a donar als nostres clients el millor consell.

Si tenen qualsevol dubte sobre aquest tema des del departament de Dret Mercantil i Societari d’ADVISORIA l’assessorarem a través dels nostres professionals especialitzats en la matèria.