Difondre i compartir vídeos amb contingut sexual, sense el consentiment dels protagonistes s’ha convertit en un fenomen des de l’aparició de les xarxes socials i de les aplicacions de missatgeria instantània. Sovint s’oblida que estem davant d’un delicte.

La difusió de vídeos amb contingut sexual malauradament és força comú en la nostra societat i no només en són víctimes persones anònimes sinó que també persones famoses, com Santi Millán. Ell i la seva acompanyant han estat les últimes víctimes conegudes que han vist com la seva intimitat es vulnerava per l’aparent impunitat que suposa tant l’anonimat dels perfils de les xarxes socials com la dificultat de rastreig.

Per això, el legislador va haver d’adaptar el tipus penal de ‘descobriment i revelació de secrets’ amb la modificació de l’art. 197 del Codi Penal a través de la Llei orgànica 1/2015, de 30 de març.

La norma va modificar els delictes relatius a la intromissió en la intimitat dels ciutadans, amb la finalitat de solucionar els problemes de falta de tipicitat d’algunes conductes. En aquesta ocasió, s’afegia, com a punibles, els supòsits en els quals les imatges o enregistraments d’una altra persona s’obtenen amb el seu consentiment, però són després divulgats contra la seva voluntat. Així com, quan la imatge o enregistrament s’hagi produït en un àmbit personal i la seva difusió, sense el consentiment de la persona afectada, lesioni greument la seva intimitat.

Amb aquesta reforma es va introduir al Codi Penal un nou apartat setè a l’art. 197, que castiga amb entre tres mesos i un any de presó la difusió d’imatges privades sense autorització de la persona afectada quan es violi greument la seva intimitat, encara que la víctima donés el seu consentiment a l’enregistrament.

La pena, afegeix el text, s’imposarà en la seva meitat superior quan els fets siguin comesos pel cònjuge o per persona que estigui o hagi estat unida a la víctima per una relació anàloga d’afectivitat, fins i tot sense convivència, quan la víctima sigui menor d’edat o una persona amb discapacitat necessitada d’especial protecció, o quan s’hagi buscat una finalitat lucrativa.