L’empresa del pare s’ha fet gran i prospera. Les perspectives són bones i hi treballen dos dels quatre fills de la parella. El pare sent que, tot i que està en bona forma, el temps se’ls tira sobre i hi ha molts aspectes a resoldre i algunes incerteses que l’amoïnen.

Quins són els valors que ens reforcen? Com podem conservar les participacions  dins la família? Com hem de construir un pla de retribució just? Què passaria si algú vol anar-se’n? Com resolem saludablement els nostres conflictes?

 • Programa grupal: Preparats pel futur

PLA DE SUCCESSIÓ

El Pare, després d’haver fet créixer el negoci fundat per l’avi, acaba de fer cinquanta-cinc anys. Se sent fort i amb empenta. Filla i fill, de trenta-dos i vint-i-vuit anys cadascun, s’estan involucrant cada dia més en la gestió i la direcció. Tenen idees, il·lusió i algunes diferències de criteris. Darrerament, els preocupa una certa dificultat per a prendre decisions importants.

Com es treballa des de l’empresa i des de la família per facilitar una transició amable i segura per les parts? Quina és la formació necessària per als joves successors? Com assegurem l’estabilitat econòmica de la primera generació? Com retenim els professionals no-familiars competents i compromesos?

 • Programa individual per a fundador/s o successor/s
 • Programa grupal: Preparats pel futur

VISIÓ COMPARTIDA

El fill, enginyer en telecomunicacions i nedador semi professional. Combina la seva activitat a l’empresa amb l’entrenament i la competició esportiva; El pare, emprenedor i fundador, dirigeix l’empresa que ell mateix ha fet créixer amb un estil molt propi i temperamental. Està preocupat per l’estil del fill i es qüestiona el seu compromís per a succeir-lo en un futur.

Com s’assoleix una comprensió mútua del pare i del fill a voltant de la visió que els mateixos tenen sobre el seu futur i el futur de l’empresa?

 • Programa individual
 • Programa grupal: Coaching d’Equips

DELEGACIÓ I PRESA DE DECISIONS

Pare i mare han estat treballant intensament en el negoci que fa iniciar l’avi matern. Tot i que les dues filles fa temps que hi treballen i formen un bon equip, la mare es resisteix a deixar espais i li costa molt delegar les seves funcions. Això ha ocasionat xocs i alguna dimissió que per sort s’ha pogut reconduir.

Com recolzem a la mare en el camí de deixar anar, progressivament, les seves responsabilitats quotidianes? Com donem seguretat a aquest procés i enriquim el procés de decisió? Quins espais ocupen pare i mare en aquesta nova situació?

 • Programa individual per a directors i fundadors 
 • Programa grupal: Coaching d’Equips

EQUIP DE GERMANS I ESTRUCTURES DE GOVERN

Els tres germans, tots dins la trentena,  comparteixen la propietat del grup empresarial -empresa i immobles-  de manera prematura i inesperada arrel de la mort dels pares en un accident de cotxe. Els dos fills grans treballen en el negoci. La germana petita és mestre d’educació infantil.

Com acompanyem als germans en l’assumpció de la nova situació entre germans respecte a l’empresa i la propietat? Com consolidem un sistema de direcció de la gestió i la propietat a través d’un estil propi? Quina és l’estructura adequada de govern de l’empresa i de la propietat? Quin tracte i com cal manegar la relació amb la germana menor que no està en el dia a dia?

 • Programa individual
 • Programa grupal: Preparats pel futur

PROFESSIONALITZAR LES GRANS DECISIONS

L’empresa no assoleix arribar als objectius i, per segon any consecutiu, els resultats són per sota del pressupost previst. Coses que fins aquest moment havien funcionat, ara es resideixin i sembla que el mercat cada dia esdevingui més exigent. La presa de decisions esdevé més lenta i el lideratge de la segona generació, des de la direcció general, se sent confosa i dubitativa. Malgrat tot, l’equip professional està compromès i només necessita una certa orientació.

On trobar aquest suport? Quins són els perfils adequats? Com construir un consell extern orienti i rellanci el negoci? Quines són les dinàmiques adequades i com cal coordinar-se amb la direcció i la família?

 • Programa ad hoc

TRANSICIÓ DE L’EMPRESA AL PATRIMONI 

El pare va construir i fer créixer l’empresa del “no res”. Avui, les coses no són com abans; el producte principal esdevé poc competitiu, els marges s’ha reduït i l’empresa requereix una important inversió que podria posar en risc el patrimoni familiar.

Com acompanyem, amb tacte i sensibilitat, que el fundador canviï la seva prevalença cap al negoci original, i s’orienti cap a la preservació i creixement del patrimoni familiar conjunt? En què hem de basar una adequada planificació patrimonial?

 • Programa individual
 • Programa grupal: Preparats pel futur

PLANIFICACIÓ PATRIMONIAL

El pare va construir un negoci fructífer i el va vendre en el moment adequat aconseguint un important patrimoni. Hores d’ara, el pare, amb vuitanta-dos anys,  pateix una malaltia degenerativa irreversible. Els quatre fills heretaran aquest patrimoni format bàsicament a través d’actius immobiliaris i financers.

Com aprenen a treballar junts entre els germans? Caldria anticipar escenaris, possibles problemes i preservar-se de riscos -fiscals, administratius i empresarials-, a través d’un pla de contingències. I decidir-se si mantenir el patrimoni consolidat o bé trobar sortides individuals positives per a totes les parts.

 • Programa individual
 • Programa grupal: Preparats pel futur

CONVERSES DIFICILS

Pare i mare, malgrat que han treballat tota la vida en el negoci que varen fundar conjuntament, estan ponderant la possibilitat de vendre’l i retirar-se; Estan cansats. Els seus fills semblen interessats, han estat fent feina esporàdicament en el negoci. Estant formats i són espavilats. Però no h tenen gens clar i semblen desorientats al voltant de la seva carrera professional

Com equilibrar les necessitats del negoci amb les expectatives individuals de cada membre de la família? Com deixem espais de decisió a les joves generacions a l’hora de cerca el seu futur. Com fem que els nostres fills vegin en l’empresa excel·lent oportunitat i una plataforma d’aprenentatge, creixement en valors i desenvolupament professional? 

FAMÍLIA POLÍTICA

Dos germans han fet créixer la seva empresa fins a un punt que ens hi calien més mans per a gestionar el negoci. Els dos varen convenir no donar entrada a les seves parelles. Però l’empresa ha continuat creixent i s’estan originant certs conflictes entre ells. La relació no està deteriorada, no obstant, els dos, cadascun pel seu costat, s’estan sentint sols i estan replantejant-se de nou incorporar la seva parella. No han pres cap decisió al respecte encara.

Com assumir sistemes de direcció en processos de creixement? Quina és la mirada més saludable i com fomentem la integració de les parelles sense comprometre la gestió? Com construir un equip de germans?

 • Programa individual per a un o dos dels germans
 • Programa grupal: Coaching d’Equips

Si et trobes davant d’una d’aquestes casuístiques plantejades, i creus que et podem ajudar, escriu-nos a meroayma@advisoria.cat i quedem per fer un cafè.