L’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) representa al sector del lloguer d’habitatges turístics a la província de Barcelona. L’Associació es va constituir el novembre de 2004 amb la voluntat d’articular el sector al voltant d’uns objectius comuns, donar veu a totes les empreses, i servir d’interlocutor a les administracions i d’altres institucions públiques i privades.

APARTUR és una associació jove i dinàmica que en aquests moments ja agrupa més de 260 empreses i professionals, els quals ofereixen l’oferta més gran legalitzada d’apartaments turístics de la província de Barcelona.

L’associació està integrada per agències de lloguer d’habitatges d’ús turístic i propietaris d’apartaments que treballen dia a dia per oferir els millors serveis als seus clients, sempre sota criteris de qualitat i respecte a l’entorn on desenvolupen la seva activitat.

Des d’APARTUR es treballa per consolidar l’oferta de model d’allotjament en habitatges d’ús turístic, millorar-ne l’oferta i assegurar la seva integració amb el teixit social i la coordinació amb la resta del sector turístic i els poders públics.  APARTUR treballa també per combatre la il·legalitat en el sector turístic.

L’associació considera que l’habitatge d’ús turístic contribueix a un model de turisme no massiu, amb una clientela que cerca un coneixement profund de l’entorn i difon una imatge de proximitat real de Barcelona als països d’origen. Aquest tipus d’allotjament també permet repartir la riquesa que genera el turisme entre milers de petits propietaris, micro-empreses gestores i comerços de proximitat.

Les restriccions de mobilitat i l’Estat d’Alarma han provocat una caiguda històrica del turisme. Quina és la situació ara com ara a Barcelona?

Ara mateix hi ha una situació d’incertesa i inestabilitat total. Hem hagut d’abaixar preus, predominen les reserves d’última hora i hi ha molts moviments i cancel·lacions generades per les informacions que van apareixent als mitjans de comunicació i per la situació sanitària en general. Si parlem de la situació de les empreses, estan molt tocades i encara hi ha molts treballadors en ERTOS.

La pandèmia i les dures restriccions han esborrat del mapa a gairebé 27.000 pisos turístics en només sis mesos a tota Espanya. Amb la vacunació i la tornada del turisme, creieu que es recuperaran aquests habitatges d’ús turístic?

No creiem que tots tornin al sector turístic. Una part anirà retornant gradualment, però hi ha molts que ja no tornaran i els dedicaran a lloguer residencial o a lloguers de temporada.

Durant aquests mesos, hi ha ajuntaments que han dissenyat programes per a la cessió d’habitatges turístics i la seva conversió en pisos social. Una iniciativa que, des del primer minut d’aquesta crisi, APARTUR ha impulsat. De quina manera?

Arran de la iniciativa del sector, en ple confinament, d’oferir pisos per als sanitaris, l’ajuntament es va posar en contacte amb la patronal per explicar-nos la urgència social que s’estaven trobant en aquell moment. Fruit d’aquest contacte es va acordar un conveni marc de llogar social que APARTUR va promoure entre els seus associats per a tots aquells que estiguessin interessats a adherir-se.

A més, APARTUR ha demostrat, històricament, vetllar per un model de turisme més sostenible i cívic a Barcelona.  Quins reptes es presenten pel sector, després del virus?

APARTUR sempre ha treballat perquè una part dels beneficis que genera el sector tinguin un retorn directe a la societat i al territori i seguirem apostant per aquest model. Però ara mateix hem de ser realistes i treballar per a la recuperació econòmica del sector, aconseguir treure treballadors dels ERTOS i tot això implica reclamar més ajudes econòmiques i que ens arribin els fons Next Generation.

Un cop aconseguim sortir d’aquesta crisi seguirem treballant per un creixement sostenible i ordenat. Entenent sostenibilitat en el seu sentit més ampli, no només ambiental, sinó també en el seu vessant social, procurant un retorn social com per exemple fa anys que amb la nostra campanya del Checkin Solidari, recaptant fons pel Casal dels Infants. O en vessant econòmic, amb l’arrelament que tenen els HUTS amb el comerç i la restauració de proximitat, dos dels sectors més beneficiats pels habitatges d’ús turístic instal·lats al barri.

Per on passa el futur més immediat de la patronal?

Hem de ser capaços de sobreviure i conservar les empreses associades. I hem de continuar treballant perquè arribin més ajudes, impulsant el sector d’acord amb els objectius turístics consensuats en el pla de màrqueting turístic del territori. Sempre ho hem fet i ara més que mai, hem de seguir treballant per la professionalitat i innovació del sector i per una regulació justa i equitativa per a tots.

Per què vau confiar ADVISORIA, advocats i economistes?
Perquè vàreu ser una empresa pionera en la gestió fiscal i administrativa del nostre sector. Per a nosaltres era, i és, molt important poder comptar amb equip expert en la matèria que ens acompanyi en el nostre dia a dia.