27/6/2013
Una de cada dues empreses del Maresme s'ha vist afectada al haver estat prove´dora d'alguna empresa en procÚs de concurs de creditors

  • D'aquestes empreses, afectades pel procés de concurs de creditors del seus clients, un 43% han procedit a la modificació de la base imposable per tal de recuperar l'IVA repercutit i no cobrat.
  • Un 40% dels empresaris de la comarca afirmen que la situació econòmica de la seva comarca és pitjor que la de la resta de Catalunya

Aquestes dades es desprenen dels resultats de la 10 edició del Termòmetre d’Advisoria, l’enquesta dirigida a empresaris i autònoms del Maresme que porta a terme Advisoria, empresa de serveis jurídics i econòmics de referència de l’eix econòmic El Maresme-Valles Oriental.

Mataró, juny de 2013.-  

La meitat de les empreses del Maresme s'han vist afectades per un procés concursal d'alguna de les empreses a les que proveeixen. Quan una empresa pateix problemes econòmics que li impedeixen seguir portant a terme la seva activitat econòmica amb normalitat i entra en un procés concursal, hi hauran empreses que fins el moment havien mantingut tractes comercials amb l'empresa en crisi que no podran cobrar els serveis o materials subministrats a l'empresa. En aquest cas, tan sols un 43% les empreses afectades del Maresme han optat per modificar la Base Imposable i passar a recuperar l'IVA no cobrat però liquidat a Hisenda.

Per Manel Fernández, soci d'Advisoria, "la complexa i rígida normativa de l’IVA segons l'article 80 Llei IVA 37/1992 que s'ha de seguir per recuperar les quotes d'IVA repercutit de les factures emeses i no cobrades - ja sigui en processos concursals com en els d’impagament, com els casos de morositat on s'ha de cursar reclamació judicial o requeriment notarial-, l'emissió de la factura rectificativa i l'espera de sis mesos o un any (en el cas  d’empreses amb facturació anual superior a 6.010.121,04 €), per emetre una nova factura fan que algunes empreses desisteixin de tot aquest procés, amb les conseqüències de problemes de tresoreria que comporta haver pagat un IVA que després no es cobra".

 Al Maresme, un 48,5% dels empresaris han sol·licitat una renovació de la pòlissa o han demanat un crèdit a una entitat financera, aquests afirmen, en un 44% dels casos que se'ls ha concedit la seva sol·licitud però amb moltes traves per part de l'entitat i en un 31% dels casos no se'ls ha concedit.

El crèdit bancari a les empreses segueix caient com mai ho havia fe fins ara i, segons dades del Col·legi d'Economistes de Catalunya, el procés de normalització del crèdit a els empreses trigarà un mínim de dos anys.

Segons Manel Fernández, "aquesta manca de concessió de crèdit, que no es recuperarà fins que al país es consolidin els resultats homologables a les exigències d'Europa, és també deguda a l'encariment dels préstecs i a la gran dificultat que suposa per les empreses reunir les garanties que les entitats sol·liciten per concedir un crèdit o renovar una pòlissa".

Un 40% de les empreses del Maresme creuen que la situació econòmica de la comarca és pitjor que la de la resta de Catalunya mentre que un 51,5% veu el Maresme dins la mitjana catalana i només un 9% creu que el Maresme destaca per viure una situació econòmica per sobre de la mitjana catalana.
Share:Contacte de premsa
EulÓlia Roca
STRATEGYCOMM
C/ Montserrat, 60, 4a planta
08302 Matarˇ (Barcelona)
937 901 253 / 670 200 530
www.strategycomm.net

Matarˇ
Montserrat 54 3r
08302, Matarˇ
advisoriamataro@advisoria.cat
93 799 80 90

Granollers
Navarra 3 local
08401, Granollers
advisoriagranollers@advisoria.cat
93 870 18 66
x
Aquesta web utilitza 'cookies' pr˛pies i de tercers per oferirli una millor experiŔncia i servei.
Al navegar o utilitzar els nostres serveis accepta l'˙s que fem de les 'cookies'.
MÚs informaciˇ